Ekonomide Şahlanma Var!

Allah reisten razı olsun ülke her geçen gün çağ atlıyor. Her gün ihracat rekorları kırarak müslüman ve türk dünyasının önderi olmaya devam ediyoruz. Reis Amerika'ya, Avrupa'ya meydan okuyarak, o dik duruşuyla ekonomide o büyük şahlanışın önderi olmaya devam ediyor.


Kalkmışlar bazı vatan ha(y)inleri yok dolar 10 lira olmuş yok 15 lira olmuş yok 20 olacakmış diye yaygara koparıyorlar. Kardeşim görmüyor musun şu 20 senede yapılanları? 20 sene önce tüp, yağ kuyrukları yok muydu? O zamanlar iha - siha yapabiliyor muyduk? Kim istemiyor iha - siha'yı? Pkk, pyd, lpg, Abd, Ab, Rusya, İran, feto? Türkiye bugün kalksın desin ki doğuda bir kürdistan kurulmasına izin veriyorum, Libya'dan çıkiyorum, Kıbrıs'ı rumlara veriyorum... Dolar hemen 1 liraya düşerdi. Ama Hemen he. Böyle tl dolar düğmesi var ona basıyorlar, şakkadanak düşüyor. Siz reise güvenin kardeşim. Bakmayın öyle Kılıçlar Kemaloğlu'nun, Akmeral Şener'in laflarına. Ülkede her gecen gün ihracatımız artıyor. Hem geçenlerde İsviçre'li bilim adamları açıklama yapmış. Eğer Törkiye'nin önüne geçemezsek 2050 de süper güç olacaklar demişler. Bu yüzden ekonomiye saldırıyorlar. Adamlar kalkmış yok yağ bulamadık yok şeker bulamadık... Kardeşim pandemi yok muydu? Vardı. Amerika'da şu an ekmek bulamıyorlar ekmek. Benim ammoğlu Almanya'dan geldi geçen, sigaraya 20 euro vermiş, sigara ya sigara... Sigara nasıl 250 lira olur canım kardeşim. Adam sigarasızliktan döndü geldi ülkeye. Bak bizim ülkeye 15 liraya püfür püfür sigara içersin. Cebindeki telefona bak son model, benim baldız geçen ukraynaya gitmiş herkes tuşlu telefon kullanıyormuş. Bizim ülkede zenginlik var zenginlik, Allah reisten razı olsun. Bak şu masaya ya çayımız var peynirimiz var... Şekerimiz yok çünkü bizim bakkala gelmiyormuş artık. Alamadık markete gidip. Bizim bakkal kesin fedocu, şekeri saklıyormuş hükümeti kötülemek için, deposunda şeker yağ varmış. Zaten bizim milletimiz şerefsiz abi. Depolara koyuyorlar fiyatlar artsın diye o yüzden bulunamıyor yoksa ülkede her şey var Allah'ıma bin şükur çok şükür. Ekonomide şahlanış var heheeeyyy, sen bu ülkeyi ne sandın evlat?

Neyse bahtı sikik bir akp'li taklidi yapmayı bırakayım da pesimizm ile karıştırılan gerçeklerin o sert duvarına çarpalım biraz.

Şu an bu yazıyı yazarken dolar/tl kuru ne civarda bilmiyorum. Kaldı ki bilsem ne olacak amına koyayım zaten her saniye değişmiyor mu? Aslında bu yazıyı yazarken ekonomiyi öyle sadece dolar kuruna bakarak değerlendirmek istemiyordum ama sonra fark ettim ki Türkiye'de değerlendirilebilecek bir ekonomi yok. Enflasyonu mu değerlendireyim, ticaret verilerini mi, işsizliği mi? TÜİK'in sahte verileriyle yaptığım hangi değerlendirme bana doğru sonucu gösterebilir ki? Siz bilmezsiniz gıda endüstrisinin ağa babalarına bazı hükümet yetkililerinin gidip "bu üründen de kâr etmeyin be, fiyatı artırmayın" diye rica ettiğini. Rica diyorum ama siz ona emir diyin. Kibar bir dille istiyorlar, yoksa zor kullanıyorlar. Rekabet kurulundan ayrı ceza yiyorlar, müfettişler görevlendirerek ayrı sıkıştırıyorlar, ihalelere girip yatırım yapmalarına ayrı engel oluyorlar. Kısacası bu ülkede yoksul olmak zor ama zengin olmak da zor. Parası olanı da rahat bırakmıyorlarki. Çeşitli vakıf temsilcilerinin gelip istediği rüşvetlerin, pardon bağışların haddi hesabı yok. Bu ülkede sivil toplum kuruluşları bile para aklamanin, vergi kaçırmanın dayanağı oldu. TÜİK'ten bahsediyordum, neyse, konudan çok sapmayayım. Şimdi burada enflasyonun nasıl hesaplandığıni öyle uzun uzun anlatmayayım ama belirli ürünlerin fiyatları çeşitli satıcılardan toplanarak, bir önceki fiyat verisiyle karşılaştırılıyor. Bu da enflasyonu ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla bazı ürünlerde indirim istemelerinin sebebi bu ve enflasyon verisinin ne kadar yanlış olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Gerçi bunu bilmeye de gerek yoktu. Azıcık matematik bilginiz varsa raftaki fiyatların en az %50 arttığını görebilirsiniz. Gelelim işsizlik verisine. Bir kişinin devletin gözünde işsiz sayılma kriterlerini geçtim, bunlar ayrı komik, konuşmaya bile değmez. Bu ülkede kayıt dışı işsizlik var. Yani verilen rakamdan oldukça yüksek miktarda bir işsizlik mevcut. Şimdi siz söyleyin, ben hangi veriye göre ekonomi değerlendireyim? Değerlendirecek bir ekonomi kalmış mı ki? Dur dur, hazır hızımı almışken şu şeker fiyatlarına bir değineyim.
Şeker üretimi sanayi işidir, tarla işi değil. Elbette toprakla da ilgisi vardır ama daha çok sanayi işidir. Dolayısıyla burada da dolara bağlık söz konusudur. Gerçi ben bu açıklamayı neden yaptım bilmiyorum amınakoyim sanki toprak mahsülünü de, yaşam maliyetlerini de dolar etkilemiyor mu? Alışmışız kainat liderinin oğluna anlatır gibi anlatmaya ne yapalım. Bu şugar denen şey sanayi işidir. Özel teşebbüsler olmakla birlikte devletin şeker fabrikaları da mevcuttur. Şu anda şeker stoklarında şekerin olmamasından kaynaklı bir sorun yok. Esas sorunu anlatayım da aslında Türkiye'de nasıl bir devlet problemi var siz çıkarımını yapın. 

Artan döviz kuruyla maliyetler son derece arttı, böylece özel sektörün ürettiği şekerin maliyeti de arttı. Özel sektör bu şekerin fiyatını yükselterek tüketiciye sunmaya çalışıyor ama bir sorun var. Devlet şeker fabrikalarının sürekli vergilerimizle teşviklenerek zararına şeker satması. Devlet fabrikaları zararına şeker sattığı için piyasadaki tüm şeker alıcıları devlet fabrikalarından almak istiyor, özel sektörden değil. Dolayısıyla devlet fabrikalarındaki şekere aşırı bir talep söz konusu. Özel sektör de haklı olarak, devletten hiçbir teşvik almadığı için zararına şeker satmak istemiyor. Adamlar haklı. Siz bir bakkal olsanız 5 liralık çikolatayı 3 liraya satar mıydınız? Mal mısınız? Devlet fabrikaları da sınırlı kaynaklari olduğu için bu aşırı şeker talebini karşılayamıyor ve piyasaya şeker veremiyor. Hükumetin baskısıyla şekerin fiyatını da yükseltemiyor, özel sektör de şeker satmıyor... E ne oluyor o halde? Piyasada şeker yok. Olmaz tabi. Neden olsun ki? Enflasyonu kontrol altında tutabilmek için edilen zararın haddi hesabı yok. Bu yüzden markete gidildiğinde 1 paketten fazla şeker alamıyorsunuz.

Ama bu ilk değil. Bu adamlar belediye seçimleri zamanı aynı boku tekrar yediler. Tanzim satış noktaları kurup zararına satış yaptılar. Seçimden sonra nerede o satış noktaları? Kalktı dimi? Bazı şeyleri görebilmeniz bu kadar basit. Bunların amacı insanlar ucuza bir şey alabilsin, refah içerisinde yaşasınlar değil. Korkuyorlar. Kendi konumlarını kaybetmekten korkuyorlar. Kamu kaynaklarını israf ederek kendi siyasi konumlarını korumaya çalışıyorlar. Kamu kaynaklari diyince kelime sizlere uzak gelmesin. Vergilerden bahsediyorum. Sizin cebinizden çıkan. Hani yemek yedikten sonra fişlerde yazan ama hiç bakmadığınız vergiler. Önceden bu vergiler ebubekir sıddığin kaka partilerine harcanıyordu, şimdi fark ettiyseniz onlar da azaldı. Çünkü artik vergileri enflasyonu tutabilmek için harciyorlar.

Gelelim faiz, enflasyon meselesine. Enflasyon bu kadar yüksekken faiz düşmez, düşemez. Piyasaya daha fazla TL salarak hiperenflasyona sürüklüyorlar ülkeyi. Hiper enflasyon ne mi? Hani şu akplilerin sürekli dalga geçtiği, Ecevit'in bir akşam televizyona çıkıp "una zam, şekere zam, elektrige zam" dediği durum. Evet tam olarak bu durum hiper enflasyon. Fiyatlarin neredeyse 2 3 katına çıkması, ürünlerin bulunmaması, kimisinin kara borsaya düşmesi durumu. Bilindik Kemal Sunal filmleri yani. 

Şimdi bazen bana soruyorlar. Çağatay dolar düşer mi? Lan neden düşsün oğlum? Düşmesi için herhangi bir sebep var mı? Yok. Çıkması için onlarca sebep var ama. Hatta daha da acısı 20'ler 30'lar konuşuluyor şu an. Piyasada acayip bir korku hakim. Bir de insanları anlamıyorum. Bu noktaya biranda gelmişiz gibi davranıyorlar. Bugünlere göz göre göre geldik. Hepsini öngörebildik. "Bunu yapmayın, kötü olur" dediğimiz ne varsa hepsini yaptılar. Yapacaklar da. Çünkü bilmiyorlar. Hiçbir sey bilmiyorlar. Tüik verilerini değiştirip sonra bu verilere göre hareket ediyorlar. Gerçeklikten koptular artık. Kamyonun freni tutmuyor.

Bu yazıyı yazdığım günün sabahında dolar ne olur bilemem ama yükseleceği kesin. Ama şu an tek dileğim, umarım "sabit kur" gibi bir saçmalığı ağızlarına dahi almazlar. Eğer alırlarsa dolar kara borsaya düşer güncel fiyatı da 50'yi 100'ü bulur. He bu saçmalığı yapabilirler mi? Bence yaparlar. Bunlar her şeyi yaparlar. 

Söylenecek çok şey var ama söyleyecek takatim yok. O yüzden lafi fazla uzatmayayım. 

Ekonomide şahlanış var dostlarım... Ama götümüze.


Dipçe: Damat Berat'ı özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Akşam yemeğinde de 2 tabak siha yedim bu arada. Ekmek bulamazsanız Siha yiyin.

Dipçenin Dipçesi: Faiz düşürmeye bu kadar merakliysaniz KYK borcunun faizlerini silin olm, ben genç yaşımda bu kadar borçla hayata nasıl başlayayım? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hz. Muhammed Temporal Lob Epilepsi Hastası mıydı?

Mütevazi Bir Cuma Duası

Dilan Polat Bir Vatanseverdir, Neden mi?