SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇ 2: AÇLIĞA SON

 HEDEF: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.

Ekonomide hızlı büyüme, tarımsal verimlilikte artış ve bilimsel gelişmelerle birlikte yetersiz beslenen insanların sayısında ciddi azalmalar sağlanmıştır. Geçmişte açlık ve kıtlıkla boğuşan gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamı, vatandaşlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir durumdadır, fakat bu gelişmenin yeterli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Küresel kalkınma hedefleri bir bütündür ve bu hedeflerin herhangi birinde yaşanan bir gerileme zincirin diğer halkalarına da sirayet edecektir. Dolayısıyla kalkınma hedeflerinin ikincisi olan açlığa son amacının da gerçekleşmesi gerekmektedir.

Bu hedefin gerçekleşmesi için gerekli ilerlemenin yeterli olmadığını gösteren en büyük delil ise Dünya'nın yaklaşık %8,9'una tekabül eden 690 milyon insanın aç olmasıdır. Beş yaşın altında 90 milyonu aşkın çocuk ise gerekli vücut ağırlığının tehlikeli düzeyde altındadır. Afrika’da ise her dört insandan biri açtır. Dünya'da her on kişiden biri gıda güvensizliğinin sonuçlarına katlanıyor. Ayrıca 2019'da dünyada tahminen 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişiminin bulunmadığı tespit edilmiştir. Eğilimlerin şu an olduğu gibi yukarı yönlü olabileceği varsayılırsa açlıktan etkilenen insan sayısı 2030'a kadar 840 milyonu veya küresel nüfusun yüzde 9,8'ini geçmiş olacaktır. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2030 yılına kadar açlığı bitirmeyi, gıda güvenliğini sağlamayı, insanları iyi beslenebilir hale getirmeyi ve sürdürülebilir tarımı desteklemeyi hedefliyor. Bunun için ise "Açlığa Son" başlığı altında bazı alt hedefler oluşturulmuştur.

Söz konusu alt hedefler şu şekilde sıralanabilir:

2030'a Kadar;

  •   Güvenilir ve besleyici gıdalara evrensel erişim
  •   Yetersiz beslenmenin tüm biçimlerinin ortadan kaldırılması
  •   Küçük ölçekli gıda üreticilerinin verimlilik ve gelirlerinin iki katına çıkarılması
  •  Sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları
  •  Gıda üretiminde genetik çeşitliliğin sürdürülmesi
  •  Kırsal altyapı, tarımsal araştırma, teknoloji ve gen bankalarına yatırım yapılması
  • Tarımsal ticaret kısıtlamalarının, piyasa sapmalarının ve ihracat teşviklerinin önlenmesi
  • Gıda emtia piyasalarında istikrarın ve bilgiye zamanında erişimin sağlanması

"Dünyaʼda neden bu kadar çok insan açlık çekiyor?" sorusuna yanıt olarak verilebilecek tüm cevaplar "Açlığa Son" başlığı altında öne sürülen hedeflerin gerçekleştirilmesiyle ortadan kalkacaktır. Yetersiz hasat ve gıda israfı gibi yiyeceklerin azalmasına neden olan faktörler bu amaçlar doğrultusunda üstesinden gelinerek, açlık problemiyle yüzleşen insanların yiyeceklere erişimi sağlanabilir. Açlığa son vermek dünya barışı ve refahına da katkıda bulunacaktır. Böylece savaşlar nedeniyle üretim yapılacak alanların tahrip edilmesi önlenerek açlık problemiyle tekrar yüzleşmenin, bu problemi derinleştirilmesinin de önüne geçilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hz. Muhammed Temporal Lob Epilepsi Hastası mıydı?

Mütevazi Bir Cuma Duası

Dilan Polat Bir Vatanseverdir, Neden mi?