SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇ 2: AÇLIĞA SON
HEDEF: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.
Ekonomide
hızlı büyüme, tarımsal verimlilikte artış ve bilimsel gelişmelerle birlikte
yetersiz beslenen insanların sayısında ciddi azalmalar sağlanmıştır. Geçmişte
açlık ve kıtlıkla boğuşan gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamı,
vatandaşlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir durumdadır, fakat bu
gelişmenin yeterli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Küresel kalkınma
hedefleri bir bütündür ve bu hedeflerin herhangi birinde yaşanan bir gerileme
zincirin diğer halkalarına da sirayet edecektir. Dolayısıyla kalkınma
hedeflerinin ikincisi olan açlığa son amacının da gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bu
hedefin gerçekleşmesi için gerekli ilerlemenin yeterli olmadığını gösteren en
büyük delil ise Dünya'nın yaklaşık %8,9'una tekabül eden 690 milyon insanın aç
olmasıdır. Beş yaşın altında 90 milyonu aşkın çocuk ise gerekli vücut
ağırlığının tehlikeli düzeyde altındadır. Afrika’da ise her dört insandan biri
açtır. Dünya'da her on kişiden biri gıda güvensizliğinin sonuçlarına
katlanıyor. Ayrıca 2019'da dünyada tahminen 2 milyar insanın güvenli, besleyici
ve yeterli gıdaya düzenli erişiminin bulunmadığı tespit edilmiştir. Eğilimlerin
şu an olduğu gibi yukarı yönlü olabileceği varsayılırsa açlıktan etkilenen
insan sayısı 2030'a kadar 840 milyonu veya küresel nüfusun yüzde 9,8'ini geçmiş
olacaktır. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2030 yılına kadar açlığı
bitirmeyi, gıda güvenliğini sağlamayı, insanları iyi beslenebilir hale
getirmeyi ve sürdürülebilir tarımı desteklemeyi hedefliyor. Bunun için ise
"Açlığa Son" başlığı altında bazı alt hedefler oluşturulmuştur.
Söz
konusu alt hedefler şu şekilde sıralanabilir:
2030'a
Kadar;
- Güvenilir
ve besleyici gıdalara evrensel erişim
- Yetersiz
beslenmenin tüm biçimlerinin ortadan kaldırılması
- Küçük ölçekli gıda üreticilerinin verimlilik ve gelirlerinin iki katına çıkarılması
- Sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları
- Gıda üretiminde genetik çeşitliliğin sürdürülmesi
- Kırsal altyapı, tarımsal araştırma, teknoloji ve gen bankalarına yatırım yapılması
- Tarımsal
ticaret kısıtlamalarının, piyasa sapmalarının ve ihracat teşviklerinin
önlenmesi
- Gıda
emtia piyasalarında istikrarın ve bilgiye zamanında erişimin sağlanması
"Dünyaʼda
neden bu kadar çok insan açlık çekiyor?" sorusuna yanıt olarak
verilebilecek tüm cevaplar "Açlığa Son" başlığı altında öne sürülen
hedeflerin gerçekleştirilmesiyle ortadan kalkacaktır. Yetersiz hasat ve gıda
israfı gibi yiyeceklerin azalmasına neden olan faktörler bu amaçlar
doğrultusunda üstesinden gelinerek, açlık problemiyle yüzleşen insanların yiyeceklere
erişimi sağlanabilir. Açlığa son vermek dünya barışı ve refahına da katkıda
bulunacaktır. Böylece savaşlar nedeniyle üretim yapılacak alanların tahrip
edilmesi önlenerek açlık problemiyle tekrar yüzleşmenin, bu problemi
derinleştirilmesinin de önüne geçilecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder